vasárnap, január 19, 2025
vasárnap, január 19, 2025

20 finomság a Mauritiusi konyhából amit érdemes megkóstolnod

-

20 finomság a Mauritiusi konyhából amit érdemes megkóstolnod

A mauritiusi konyha a sziget történelméből kifolyólag az indiai, a kínai és a francia ételek különleges elegye. Lehet itt kapni pirított tésztékat, rizseket, curryket, mindenféle purikat és a tenger gyümölcseit. Elhelyezkedésének köszönhetően virágzik a cukornádtermesztés, így a különleges nádcukrok és a rumok is elmaradhatatlanok. Összeválogattunk nektek 20 mauritiusi gasztronómiai különlegességet amit érdemes megkóstolnotok ha erre a csodás szigetre jöttök nyaralni.

Íme egy lista a Mauritiusi konyha finomságairól:

  1. Curry – A mauritiusi konyha legnépszerűbb étele. Az indiai curryk kreolosított változata, fokhagymával, hagymával és friss currylevéllel. Gyakorlatilag mindenből tudnak curry főzni, mint ahogy mi magyarok mindenből képesek vagyunk pörköltet főzni vagy bármit kirántani.
  2. Farata – Tipikus mauritiusi fogás. Egyfajta lepénykenyér, amit változatos dolgokkal töltenek meg. Lehet zöldséges, husos, halas, sajtos. Ahány ház annyi féle farata. Bátran próbáld ki akármelyik kis bódéban. De arra figyelj, hogy ott süssék frissen, akkor igazán finom.
  3. Alouda – Az alap alouda egy édes, vaníliás, jeges tejital tápióka gyöngyökkel. A felturbózott változatába vanília fagyi kerül, vagy mandula illetve eper ízesítés, esetleg eper zselé kockák.
  4. Bois Cheri Tea – A mauritiusi tea méltán lehetne világhírű, de ezen a pici szigeten csak annyit gyártanak, hogy itt élvezhessük ezeket a csodás ízeket. Érdemes a zöld és a fekete teát is megkóstolni, nem beszélve a teás chutney-ról vagy a teafüves kekszről.
  5. Dim sum – A dim sum a kínai-mauritiusi konyha része. Mauritiuson minden kínai étteremben szolgálnak fel dim sumot. Ezek apró, egy vagy két harapásnyi méretű, zöldséggel vagy hússal töltött tésztácskák, párolják vagy sütik. Gyakran valamilyen szósszal kínálják.
  6. Biryani – Fűszeres, riszes egytálétel amelyet az ünnepekkor húsmentesen, jackfruittal készítenek. A hagyományos verziója halas vagy csirkés, de néhol kapható birka hússal is.
  7. Tengeri ételek – A Mauritiust körülvevő óceán változatos tengeri ételek tárházát kínálja. Természetesen van halas, polipos curry de rengeteg halfélét csak egyszerűen grilleznek.
  8. Dhall Puri – Ez egy sárgaborsó és/vagy csicseriborsó lisztből készült lepény, ami krumplis vagy babos fűszeres tölteléket kap az elmaradhatatlan chilivel és chou-chou szósszal.
  9. Nádcukor – A mauritiusiak a nádcukornak a fehértől az egészen sötétbarnáig terjedő verzióit gyártják. Ha elmentek a L’Aventure du Sucre cukorgyárba ott egy cukorkóstoló keretén belül azt is megtanulhatjátok, hogy melyiket mire érdemes használni.
  10. Mine Frites – Sült tészta zöldségekkel vagy csirke- illetve birkahússal. Ez az étel nagyon kínai hatású, pont ugyan úgy gyorsan, wokban készítik. Ízletes és olcsó. Ha nem a strandon veszed, akkor 100-150 rúpia egy adag.
  11. Rum – A mauritiusi rum rendkívül jó. A helyi rumok megkóstolására számos hely van, ezek közül a legjobb többek között a St Aubin, a Chateau Labourdonnais és Rhumerie de Chamarel. A rumokat különböző ízesítésben is gyártják, mint például vaníliás, kávés, fűszeres és citrusos. A duplán desztillált rumok pedig vetekszenek egy jó pálinkával.
  12. Bol Renverse – Rakott rizs sült zöldségekkel és tojással. Az étel elkészítése során először a tükörtojás kerül a tálba, majd a sült zöldségek a csirkével, végül pedig a főtt rizs. Tálaláskor azonban fejjel lefelé kifordítják egy tálra, így a rizst átitatja a zöldséges húsos szaft.
  13. Boulettes – A gombócok széles választéka, személyes kedvencem a Chou-chou gombóc ami ízben karalábéra hasonlító zöldség, de ezen kívül kapható halas, rákos, birka húsos, csirkés verziókban és kérhetsz gombóc válogatást is. Mindezt egy fokhagymás húslével kínálják, egyfajta levesként de kérheted tészta mellé vagy csak szójaszósszal.
  14. Achard Legumes – Savanyított zöldségek és gyümölcsök. Mauritiusra jellemző, hogy nemcsak a zöldségekből hanem a még zölden leszedett gyümölcsökből – mint például a mangó – fűszeres savanyúságot készítenek amit a biryani vagy a curryk mellé esznek.
  15. Gajack – Sült snack ami szinte mindenhol kapható. Ezek többnyire tésztában sült zöldségek, leggyakrabban krumpli, padlizsán, egész chilipaprika, vagy káposzta. De gajack a samosa is ami háromszög alakúra hajtogatott rétestészta zöldséggel, sajttal vagy csirkével töltve.
  16. Litchibor – A Takamaka borászat egyik érdekessége a litchiből készült borkülönlegesség amelyet mindenképp érdemes megkóstolni, ha valami kuriózumra vágysz.
  17. Sós-chilis ananász – Ez a fajta frissítő gyümölcssaláta szinte a legtöbb helyen kapható. A friss ananászt vagy mangót sós vagy cukros chilivel megszórják. Meglepő ízvilág de mégis nagyon gyorsan rá lehet kapni és megszeretni.
  18. Rougaille – Ez egy tipikus kreol étel. Nagyon hasonló a magyar pörkölthöz, csak paradicsomos. Gyakran fűszerezik még fokhagymával, gyömbérrel, kakukkfűvel és chilivel. Jellemzően a kevésbé fűszeres mauritiusi kolbászból, tenger gyümölcseiből vagy csirkéből készítik. A Rougaille egy könnyű, nem túl fűszeres fogás, amelyet egyszerűen rizzsel fogyasztanak. Ez olyasmi, ami nem jellemző egy mauritiusi ételre – a szigetre gyakorolt francia hatást képviseli.
  19. Édességek – A mauritiusi konyha édességeit erős indiai és francia hatás jellemzi. Megtalálható itt az igazi francia francia krémes, de a különböző ízesítésű batátapudingok széles tárháza is.
  20. Tamarind szósz – Ez egy édes-savanyú szósz amit a tamarind nevű gyümölcsből készítenek, gyakorlatilag mindenhez eszik, hogy azt pikánsabbá tegye. Kóstold meg biryanival, vagy tunkold bele a samosát, de teszik fagyira plusz ízesítésként vagy hűsítő üdítőital is készül belőle.

Hol lehet mindezt kipróbálni? A különböző mauritiusi strandokon szinte mindehol árulnak helyi ételeket, de ha igazán autentikusra vágytok és megkóstolnátok ahogy a helyiek főznek a helyieknek, akkor látogassatok el Goodlandsbe, Trioletbe, Fond Du Sac-ba vagy bármelyik kisebb városba ahol kevesebb turista jár és kóstoljátok végig az utcai árusok kínálatát. Ha Port Louis-t szeretnétek megnézni és ott helyi ételeket enni, akkor a keressétek meg a Victoria Terminalt ahol az emeleti piacon szinte az összes fent felsorolt ennivaló megtalálható és kedvetekre válogathattok.

Legfrissebb Cikkek

Népszerű kategóriák