Mauritius, az Indiai-óceán gyöngyszeme, nemcsak lenyűgöző strandjairól és gazdag kultúrájáról híres, hanem változatos gyümölcseiről is. A sziget trópusi éghajlatának köszönhetően a helyi piacokon bőségesen találhatók friss és egzotikus gyümölcsök, mint például a lédús mangó, az édes licsi, az illatos papaja és a frissítő ananász és a különleges jamblon. Az itt élők számára ezek a gyümölcsök nemcsak az étrend alapvető részét képezik, hanem a helyi kultúra és konyha szerves elemei is. Mauritius gyümölcsei igazi ízélményt nyújtanak mind az ott élők, mind a látogatók számára.
De lássuk, melyik gyümölcs micsoda és mikor érik?
Kókusz
A kókusz Mauritiuson Egész évben terem, bármikor megtalálható az utcai árusoknál, strandokon vagy az áruházak polcain. Miután megittad a frissítő kókuszvizet, vidd vissza és kiszedik neked a húsát. Rendkívül tápláló, gazdag egészséges zsírokban, ásványi anyagokban és elektrolitokban.
Cukoralma (custard apple)
A cukoralma Mauritiuson általában december és április között terem, amikor a sziget meleg, esős évszaka kedvez a növekedésének. Ez a gyümölcs édes, krémes textúrájú hússal és kissé rücskös, zöld vagy lilás héjjal rendelkezik. Nemcsak frissen fogyasztva ízletes, hanem desszertek és italok alapanyagaként is népszerű.
Zinzli banán
A banane zinzli, egy apró, édes banánfajta, Mauritiuson egész évben terem, de a legbőségesebb termést a melegebb hónapokban, főként október és március között hozza. Ez a banán különösen gazdag ízű, vékony héjú és mérete miatt ideális friss fogyasztásra vagy snackként. Van belőle sárga és rózsaszín változat.
Longan
A longan, más néven „sárkányszem” (Dimocarpus longan), Mauritiuson általában januárban-februárban érik, a nyári időszakban. Ez a kis, kerek gyümölcs áttetsző, lédús húsával és édeskés ízével hasonlít a licsire, és gyakran frissítő csemegeként fogyasztják.
Jamalac
A jamalac, más néven jávai alma vagy rózsaalma (Syzygium samarangense), Mauritiuson általában november és február között, a nyári hónapokban terem. Ez a ropogós, harang alakú gyümölcs fanyar, enyhén édes, vizes textúrájú, és gyakran frissítő snackként vagy salátákban fogyasztják.
Jamblon
A jamblon, más néven jávai szilva (Syzygium cumini), Mauritiuson általában december és március között érik, a nyári időszak csapadékosabb hónapjaiban. Ez a sötétlila, savanykás, fanyar gyümölcs antioxidánsokban gazdag, gyakran fogyasztják frissen vagy használják dzsemek, szörpök készítéséhez.
Soursop
A soursop, vagy corosol (Annona muricata), Mauritiuson általában november és március között terem, amikor a trópusi éghajlat a legkedvezőbb a fejlődéséhez. Ez a nagy, fél fej nagyságú tüskés héjú gyümölcs lédús, savanykás-édes ízű hússal rendelkezik, és frissen, gyümölcslevekben vagy desszertek alapanyagaként fogyasztják.
Jackfriut
A jackfruit (Artocarpus heterophyllus), a világ legnagyobb fán termő gyümölcse, Mauritiuson általában december és május között terem, a meleg, esős időszakban. Ez a hatalmas, kívül zöld, tüskés gyümölcs édes, illatos húsú, amelyet kétféle képpen használnak. Éretlenül currykbe főzve hús helyettesítőként, vagy édesre érve, frissen fogyasztva egyaránt népszerű.
Mangó
Mauritiuson körülbelül 50 különböző mangófajta található. Ezek közé tartoznak a jól ismert fajták mellett a helyi különlegességek, amelyek kisebb termésűek, de sokkal ízletesebbek és illatosabbak mint a nagy, látványos európába szállított verziók. A mangó Mauritiuson általában november és február között terem, a nyári szezon csúcsán. Ez a zamatos, lédús gyümölcs változatos színben és méretben érhető el, édes ízével és illatos aromájával pedig az egyik legkedveltebb trópusi csemege.
Litchi
A litchi vagy licsi (Litchi chinensis) Mauritiuson általában november végétől januárig terem, a nyári szezon elején. Ez a kis, vörös héjú gyümölcs édes, lédús és illatos hússal rendelkezik, és frissen fogyasztva vagy desszertekben egyaránt népszerű.
Ananász
Az ananász (Ananas comosus) Mauritiuson egész évben terem, de a fő szezonja októbertől áprilisig tart, amikor a gyümölcs a legédesebb és leglédúsabb. A helyi fajták, például a Victoria ananász, kisméretűek, intenzíven édesek, és különösen népszerűek a turisták és a helyiek körében.
Csillaggyümölcs
A starfruit, vagyis csillaggyümölcs (Averrhoa carambola), Mauritiuson általában októbertől márciusig terem, a trópusi nyári időszakban. Ez a sárgászöld, csillag alakú gyümölcs enyhén édes, savanykás ízű, és frissítő snackként vagy gyümölcslevek alapanyagaként fogyasztják.
Guava
A guava vagy goyave (Psidium guajava) Mauritiuson általában márciustól júniusig terem, a melegebb, csapadékosabb időszak végén. Ez a kerek vagy ovális, alma méretű gyümölcs édes, aromás hússal és ropogós magokkal rendelkezik. Frissen fogyasztva vagy dzsemek és gyümölcslevek készítéséhez is népszerű. A guava lehet akár sárga vagy rózsaszín húsú.
Chinese guava
A Chinese guava, más néven strawberry guava (Psidium cattleianum), Mauritiuson általában májustól szeptemberig terem, a hűvösebb, szárazabb évszakban. Ez a falatnyi bogyós, piros vagy sárga gyümölcs rendkívül zamatos, édes, enyhén savanykás ízű. Gyakran fogyasztják frissen vagy dzsemet készítenek belőle.
Papaya
A papaya (Carica papaya) Mauritiuson egész évben terem, de a legbőségesebb termést a melegebb, esős hónapokban, októbertől márciusig hozza. Ez a narancssárga vagy sárga húsú gyümölcs lédús, édes ízű, és számos egészségügyi előnye van, mivel gazdag C-vitaminban, A-vitaminban és antioxidánsokban. A papayát frissen fogyasztják, gyümölcssalátákba teszik, vagy turmixokhoz, gyümölcslevekhez és desszertekhez használják. Ezen kívül a magjai is ehetők, enyhén csípős ízük miatt fűszerként is alkalmazhatók.
Kenyérgyümölcs
A breadfruit (Artocarpus altilis), vagyis kenyérgyümölcs, Mauritiuson általában november és május között terem, a meleg, esős évszakban. Ez a nagy, zöld, kerek gyümölcs keményítőtartalmú hússal rendelkezik, amely főzéskor krumplira emlékeztető állagot és ízt kap. A kenyérgyümölcsöt gyakran sütik, főzik vagy pürésítik, és a helyi konyhában alapvető élelmiszerként használják.
Passió gyümölcs
A passió gyümölcs (Passiflora edulis), vagyis passionfruit, maracuja, Mauritiuson egész évben terem, de a fő szezonja november és április között van, a nyári hónapokban. Ez a kicsi, kerek vagy ovális gyümölcs illatos, savanykás-édes, zselés állagú burokban lévő magokat tartalmaz, amelyeket frissen fogyasztanak, vagy gyümölcslevek, desszertek és koktélok alapanyagaként használnak. Gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban, frissítő trópusi íze miatt pedig rendkívül kedvelt.
Bilimbi
A bilimbi (Averrhoa bilimbi), más néven uborkafa gyümölcs, Mauritiuson egész évben terem, de a legbőségesebb termést a melegebb, esős évszakban, november és április között hozza. Ez a kicsi, zöld, savanykás ízű gyümölcs főként savanyúságok, chutney-k és szószok készítésére használatos, de frissítő italok alapanyagaként is népszerű. Magas savtartalma miatt természetes ízesítőként és tisztítószerként is alkalmazzák.
Pitaya
A pitaya, más néven dragonfruit vagy sárkánygyümölcs (Hylocereus spp.), Mauritiuson általában december és március között terem, a nyári hónapokban. Ez az élénk színű, kaktuszféléken növő gyümölcs lédús, enyhén édes, magokkal tarkított húsával frissítő csemege. Magas víztartalmának, antioxidánsainak és C-vitamin-tartalmának köszönhetően népszerű egészséges snackként és gyümölcslevek alapanyagaként.